Materialen

We gebruiken verschillende 'high tenacity' synthetische materialen, of combinaties van deze materialen, in onze touw- en netwerk producten.

high tenacity synthetic fiber

De verschillende materialen zijn ruwweg in te delen in twee groepen:

  • Conventioneel
  • High Modulus

De meest voorkomende conventionele materialen zijn Polyamide (nylon), Polyester, Polyethyleen en Polypropyleen.

High Modulus materiaal is veel sterker dan conventionele vezels. Sterkte en rek zijn eerder vergelijkbaar met staaldraad, maar dan met een veel lager gewicht. Touw en netten die van dit soort materialen gemaakt worden zijn dus lichter, en makkelijker te hanteren.

Van Beelen Group werkt met de volgende High Modulus materialen:  

  • High Modulus Polyethylene (HMPE), merknaam Dyneema®
  • Aramide vezels, merknamen Technora®, Kevlar®, Twaron®
  • Liquid Crystal Polymer (LCP), merknaam Vectran®

Polyamide (Nylon)

Nylon heeft de hoogste elasticiteit van de conventionele materialen. Het heeft goede thermische en eigenschappen en een betere abrasie weerstand dan polyester. Als het materiaal in water wordt gebruikt is de breeksterkte 10-15% lager dan in droge toestand. 

Polyester

Van alle conventionele materialen heeft polyester relatief de laagste wrijvingscoëfficiënt en het hoogste smeltpunt (250° C). Het is duurzaam vanwege de goede weerstand tegen dynamische belasting en goede UV weerstand. Het heeft een hoge sterkte, die nat en droog hetzelfde is.

Polyethyleen

Polyethyleen is het meest voorkomende plastic. Voor onze netten en touwen gebruiken we HDPE, een hoogwaardige polyethyleen met de hhogste sterkte/gewicht verhouding. Het smeltpunt ligt relatief laag, 120°C. En ook de elasticiteit is lager dan die van nylon en polyester. Polyethyleen drijft, het specifiek gewicht is 0.95. Langdurige blootstelling aan UV straling kan polyethyleen vezels laten desintegreren.  

Dyneema®

Dyneema® is de brand naam van DSM's HMPE, High Modulus Polyethylene. Door de lange moleculaire ketens heeft dit materiaal een extreem hoge sterkte bij een laag gewicht. Het is bijvoorbeeld 15 keer zo sterk als staal bij een gelijk gewicht. Doordat Dyneema® ook een hoge slijt- en snij- weerstand heeft is het zeer geschikt voor gebruik in touwen en netten. Dyneema® drijft, en is goed bestand tegen vocht, UV straling en chemicaliën. 

Technora® (Aramide)

Technora® is een para-aramidevezel die uit co-polymeren vervaardigd wordt. Het materiaal heeft een hoge spankracht: 8 keer zo sterk als staal bij een gelijk gewicht. daarbij heeft het een goede weerstand tegen materiaalmoeheid, grote vormvastheid, en uitstekende weerstand tegen corrosie, hitte, chemicaliën en zout water.  Technora® kan, doordat de thermische decompositiegrens pas op 500ºC ligt, langdurig op 200ºC gebruikt worden. Door de lage kruip is het bovendien geschikt voor niet statische toepassingen.  

Vectran® (LCP)

Vectran® is garen, gefabriceerd van 'liquid crystal polymer' (LCP). Het materiaal heeft een hoge sterkte en stijfheid. Bij eenzelfde gewicht is het 5 x sterker dan staal. Kenmerkende eigenschappen zijn: lage kruip, grote slijt- en snijweerstand, minimale vocht absorptie. Het smeltpunt ligt op 330ºC.